Vanliga frågor och svar

Måste man ta upp flytbryggan på vintern?

Nej, oftast inte, de flesta bryggor tål att frysa in i isen. Det som kan vara ett problem är om det är stora isrörelser, för isen drar gärna med sig allt i sin väg. Förhoppningsvis flyttar sig bryggan bara och går inte sönder, och då kan man rätta till den till sitt ursprungliga läge.

Hur kan bryggan flyta, den är ju gjord av betong?

Ja, det är bara ett tunt skal av betong runt en kärna av cellplast, frigolit.

Passar en flytbrygga överallt?

Den passar på väldigt många ställen. Den kan läggas där det är grunt och där det är djupt, många modeller kan också läggas där det är ett ganska utsatt läge. Däremot kan det bli lite obekvämt att vistas på en flytbrygga som ligger i ett väldigt utsatt läge, för den kommer att röra sig med vågrörelserna. Den kan också slitas lite fortare i ett utsatt läge.

Hur förankrar man en flytbrygga?

Det vanligaste sättet är med kättingar och tyngder. Det går också att använda kraftiga rep, det är väldigt hållbart så länge det inte utsätts för mekaniska påfrestningar.

Hur ofta behöver kättingarna bytas?

I princip bör kättingar i Östersjön hålla i 10 år minst, men det kan bero på förhållandena i vattnet, så bäst är att börja titta efter cirka fem år. De slits mycket vid vattenytan så där kan det vara bra att börja se efter. Ligger bryggan i sötvatten håller kättingarna mycket längre. Ligger den på Västkusten kan man behöva byta oftare.

Behöver bryggan oljas in?

Det råder lite olika meningar om detta. Att det är tryckimpregnerat virke är inte en åtgärd mot uttorkning (det är mot röta) och trä på en flytbrygga utsätts för mycket vind, sol och vatten. Det är inte vetenskapligt belagt att inoljning förlänger livet på träet, men det kan ofta uppfattas som en bra åtgärd.